Eşya sigortası, evinizin içindeki parayla ifade edilen tüm kıymetleri güvence altına alan bir poliçe türüdür. Sigortacılık sektöründeki rekabet nedeniyle sürekli geliştirilen eşya ve konut sigortaları müşterinin ihtiyaçlarına göre oluşturulabilen esnek, modüler bir poliçe türüdür.

Konutun binasından bağımsız olarak sadece eşyalar için poliçe yapan kiracılar şayet konutun binasında tesisat değişimi, boya, parke, yeni mutfak vb dekorasyonlar yaptırmaları durumunda poliçelerine ayrıca dekorasyon teminatı eklemelidir.

Eşya sigortası poliçelerinde eşyalar sınıflandırılır ve tanımlanır. Bu tanımlamaya göre poliçenizin sigorta bedellerini eşyalarınız yeniymiş gibi bildirmeniz gerekir.

Eşyaların genel olarak sınıflandırılması ve içerikleri aşağıdadır. Bu içerikte sigorta bedeli ve oranları her sigorta şirketinde değişiklik gösterdiğinden poliçenizi yaparken bu içerik ve oranları bize danışarak oluşturmanızı öneririz.

Normal Eşya: Beyaz eşyalar, tüplü TV, makina halıları, mutfak eşyaları, mobilyalar, giyecekler, perdeler vb. bu gruba girmektedir.

Kıymetli Eşya: Müzayede belgesi ya da faturası olan antikalar, kıymetli el halıları, sanat veya antika değeri taşıyan tablolar, el yazmaları, hatlar ile koleksiyon kaydı/belgesi olan koleksiyonlar , heykel, biblo, resim, gravür, halı ve benzerleri, altın, gümüş ve sair kıymetli madenden mamul eşya, piyano vb müzik aletleri, kürk ve ipek halılar, ruhsatlı silahlar ile evde bulunabilecek elektronik cihazlar, ses ve görüntü sistemleri (beyaz eşyalar hariç) bu gruba girmektedir.

Mücevher/Ziynet Eşyası: Mücevherat (takı olarak kullanılan), ziynet eşyaları, kıymetli saatler, yüzük, bilezik, kolye ve kıymetli madenlerden mamul takı vb. bu gruba girmektedir. Cumhuriyet altını, Ata liralar, külçe ve gram altın vb. bu kapsamın dışındadır.

Eşya sigortası fiyatları eşyanın içeriği, ev adresinin deprem riski, bulunduğu kat, kıymetli eşyaların çokluğu ya da azlığı vb içeriklere göre değişiklik gösterir. Aynı içerikte bir eşya sigortası için sigorta şirketleri de çok farklı fiyatlar verebilir. Bu nedenle sağlam bir poliçe ve uygun fiyat için bizimle

iletişime
geçebilirsiniz.

Yangın sigortası ana kapsamı, şayet ek primi ödenerek deprem ve benzeri teminatları alınmış ise yangın sigortası ek teminatları, hırsızlık sigortası, cam kırılması ve elektronik cihaz sigortaları kapsam dahilindedir.

Ülkemizde sıklıkla görülen zararlar suyun neden olduğu hasarlar, elektrik dalgalanmalarına ya da kullanıcı kazalarına bağlı olarak elektronik cihazların zarar görmesi (TV kırılması vb) poliçede kapsam dahilindedir.

Ev sigortaları, özellikle yangın ya da suyun neden olduğu hasarlardan sonra komşulara gelen zararları da kapsadığından her iki tarafın da sigortalı olması durumunda komşular arasındaki anlaşmazlıkların çözümünü de sağlar. Buradaki su hasarı şayet tesisattan kaynaklıysa ve tesisat kiracı tarafından değiştirilmediyse sorumlu ev sahibidir. Ancak tesisatı kiracı değiştirmiş ve poliçesine bunu dekorasyon olarak bedeli ile yazdırmış ise komşuya gelen zararlarda eşya sigortası da sigortalıyı korur.

Hasar ne olursa olsun, sigortalının birinci görevi hasarın büyümesini önleyecek önlemleri almaktır. Su hasarı ise vanaları kapamak, yangın hasarı ise bilinçli ilk müdahale ve itfaiyenin aranması, hırsızlık hasarı ise polisin aranması ve karakolda tüm resmi tutanakların tutulması önemlidir.

Eşya poliçesi hasarında bir evrak beyanı zorunluluğu olmasa da poliçenizi yaptırmadan önce kıymetli eşyalarınızın ve elektronik cihazların fotoğraflarını çekip saklamanızı öneririz.

Ev poliçesi hasarlarında sigorta şirketleri iki alternatif çözüm sunar; sigorta şirketi ya kendi asistan şirketi ile hasarlı alanın tamiratını yapar ya da sigortalı onarımı kendisi yaptırmak istiyorsa, onarım yapan ustalardan alacağı teklifleri sigorta eksperinin onaylaması koşuluyla hasar onarımına gidilir.